Hayallerini Gerçeğe Dönüştürmenin Nörolojik ve Zihinsel Sırları
### **Ana Başlık: Hayallerini Gerçeğe Dönüştürmenin Nörolojik ve Zihinsel Sırları**
**1. Zihnin Programlanması ve Seçim Gücü**
* Zihnimiz, anlattığımız hikayelere ve inandığımız yalanlara göre çalışır. Tıpkı bir kasetçalar gibi, ona hangi filmi (korku, dram, başarı) koyarsak onu oynatır.
* Yaşadığımız gerçekliği belirleyen şey, zihnimize hangi "kaseti" taktığımızdır. Bu tamamen bizim seçimimiz ve sorumluluğumuzdadır.
* Negatif düşünceler yerine olumlu düşünceleri, yani "pozitif yalanları" bilinçli olarak seçerek zihnimizi yeniden programlayabilir ve hayatımızı dönüştürebiliriz.
**2. Kök İnançların Kaynağı: Çocukluk ve Drama Bağımlılığı**
* Hayatımızı yöneten olumsuz kök inançların ("iyi şeyler beni bulmaz", "mutlaka kötü bir şey olacak" vb.) temeli genellikle çocuklukta atılır.
* Ayşe Tolga, çocukluğunda mutlu başlayan gecelerin kavgayla bitmesine şahit olduğu için yetişkinliğinde drama bağımlılığı geliştirdiğini fark etmiştir. Bu, bildiği ve tanıdık olduğu tek duygu durumuydu.
* Kendimizi sürekli drama ve kaos içinde buluyorsak, bunun altında yatan kök inançları ve çocukluk kodlamalarını fark etmemiz gerekir.
**3. Kendinle Konuşma Sanatı ve Utanç Duygusu**
* İnsanlar kendilerine "aptalsın, beceriksizsin" gibi olumsuz şeyler söylerken utanmazken, "başarılısın, harikasın, seni seviyorum" gibi olumlu cümleler kurmaktan utanır ve bunu komik bulur.
* Kendimizle yıllarca acımasızca konuşmaktan utanmadıysak, kendimize iyi davranmaktan ve olumlu şeyler söylemekten de utanmamalıyız.
* Bu negatif iç sesi fark edip onu bilinçli olarak bir "içsel koça" dönüştürmek, dönüşümün en önemli adımlarından biridir.
**4. Düşüncelerin Biyolojik Etkisi: Hormonlar ve Nöroplastisite**
* Düşüncelerimiz ve inançlarımız, vücudumuzun kimyasını doğrudan etkiler. Hormon seviyelerimiz, beklentilerimize göre değişebilir.
* Örneğin, yapılan bir bilimsel araştırmada, aynı kalorideki içeceği tüketen iki gruptan, yüksek kalorili olduğuna inanan grubun açlık hormonu (grelin) seviyesinin daha fazla düştüğü görülmüştür.
* Beynimizdeki nöronlar, düşüncelerimizle yeni yollar (nöral patikalar) oluşturur. Olumlu düşünce ve görselleştirme (imgeleme), beynin yapısını (nöroplastisite) ve dolayısıyla bedenimizi ve gerçekliğimizi değiştirme gücüne sahiptir.
**5. Kuantum Alan ve Hayallerin Doğası**
* Hayal edebildiğimiz her şey, kuantum olasılıklar alanında zaten yaratılmış bir potansiyel olarak mevcuttur. Bir şeyi hayal edebilmemizin sebebi, onun zaten var olmasıdır.
* Bizim görevimiz, bu potansiyeli fark etmek, ona inanmak ve onu fiziksel dünyada "tezahür ettirmek" için gerekli adımları atmaktır.
* Yerine koyacağımız yeni inancın doğru olup olmadığını anlamanın yolu şudur: Bu inanç beni güçlendiriyor mu, titreşimimi yükseltiyor mu, bana ve bütüne faydası var mı? Cevap evet ise, o inanç doğrudur.
**6. Kahraman Olmayı Seçmek ve Sorumluluk Almak**
* Yaşadığımız hayat, farkında olmadan kendimize verdiğimiz sözlerin ve inançların bir sonucudur. Suçlu veya kurban olmak yerine, hayatımızın kahramanı olmayı seçebiliriz.
* Geçmiş için hayıflanmayı bırakıp, "şimdi ne yapabilirim?" sorusuna odaklanmak gerekir.
* Dönüşüm, bize hizmet etmeyen ve kendimize verdiğimiz olumsuz sözleri fark edip onları güçlendirici olanlarla değiştirmeyle başlar. 2022, kendi değerini başkalarının belirlemesine izin verme dönemini bitirip, "kendin olma cesaretini" gösterme yılı olmalıdır.
Yorumlar
Yorum Gönder